Vindbaarheid van websites op het internet is een van de belangrijkste factoren voor succes. Je kunt nog zo’n goede of interessante product of dienst hebben, maar als je niet gevonden wordt op het web kunnen consumenten jouw product of dienst niet afnemen. Ook hier geldt de wijsheid dat onbekend maakt onbemind.

Zoekmachines blijken voor heel veel gebruikers van het internet handige en vaak onmisbare hulpmiddelen te zijn om op basis van zoekwoorden (keywords) het web af te struinen. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van het internetverkeer, ruim 70%, gegenereerd wordt door de verschillende zoekmachines. Het is dus uitermate belangrijk voor een website om goed gevonden te worden in de verschillende zoekmachines.

Google is in de wereld van zoekmachines veruit de grootste speler en domineert al jaren deze markt. Ruim 90% van de gebruikers van internet gebruikt Google als zoekmachine. Er bestaat zelf een werkwoord hiervoor: googlen. Yahoo heeft de strijd eind vorige eeuw van Google verloren en Bing, een initiatief van Microsoft, komt niet echt goed van de grond.

Google Internetverkeer

Google Internetverkeer

Naast het bekend zijn van de site met de diverse sub- en landingspagina’s is het ook van belang welke positie deze site heeft in de resultaten van de diverse zoekopdrachten. Hoe hoger de site in de zoekresultaten wordt getoond, hoe meer internetverkeer deze site ontvangt van de zoekmachine. Het blijkt dat de eerste pagina van het zoekresultaat uit Google (SERP, Search Engine Result Page) 91,5% van het internetverkeer voor die zoekopdracht genereert, de tweede pagina genereert 4,8%. Oftewel 91,5% van deze gebruikers klikt op een link die op de eerste pagina wordt getoond, 4,8% van de gebruikers klikt op een link op de tweede pagina.

Google indexeert en waardeert continue sites op het internet door middel van zogenaamde spybots. Spybots zijn computerprogramma’s gemaakt door de zoekmachines die de diverse sites bezoeken en allerlei informatie over de verschillende pagina’s verzamelt.

Alle handelingen die gericht zijn om een site hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te laten verschijnen, wordt zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimalisation, afgekort SEO) genoemd.